Newsletter EcoPsy

Prin abonarea la Newsletter EcoPsy veți putea fi la curent cu noutăți, sugestii și recomandări, reieșite în urma eforturilor cercetătorilor sau consultanților în domeniul sănătății psihic și nutriției sănătoase din lumea întreagă.

Surprinzătoare revelații asupra cafelei

Conform unui recent studiu științific publicat de Bronfenbrenner Center, s-a constatat faptul că o gamă largă de beneficii se datorează cafelei. În primul rând, aceasta accelerează viteza la trezire și pe cea de reacție, precum și reduce riscul de contractare a câtorva tipuri de cancer.

În schimb, la unele persoane poate alimenta starea de anxietate și accentua anumite probleme de somn.


Beneficiile unei nutriții intuitive

O orientare de ultimă oră, care ține indirect și de psihologia nutriționistă, ca și curent, este așa-numita ”hrănire intuitivă”. S-a determinat prin cercetările făcute de experții în terapie cognitiv-comportamentală și a auto-acceptării persoanei că hrănirea poate fi educată în timp. Aceasta se referă la ghidarea unei hrăniri de tip emoțional, anume stimularea modului de alimentație cu ajutorul anumitor emoții plăcute, resimțite de la caz la caz.

Totodată, prin acest tip denumit ”hrănire intuitivă” se pune accentul pe o alimentație care să favorizeze o cât mai bună stare psihică și funcționare în general a sistemului nervos. Printre alimentele care n-ar trebui să lipsească se numără, de pildă, spanacul, varza kale, broccoli și murele. De asemenea, în favoarea unei bune circulații cerebrale sunt recomandate în mod special nucile, alunele de pădure și migdalele.


Viitorul oferit de sistemele de reziliență socială

În pofida faptului că am putea crede că există doar o reziliență a persoanei sau a echipei, în perioada recentă s-a adeverit că obținerea rezilienței sociale este și ea extrem de importantă și se poate realiza prin valorizarea cât mai multor oportunități de cooperare, chiar virtuală, cu alte persoane. Aceste cercetări sunt rezultatul unei cooperări între cercetătorii din Singapore și ETH Centre din Elveția. Aceștia consideră importantă și estimarea periodică a gradului de reziliență socială care constă în special în întărirea relațiilor de cooperare și încredere.


Trei trucuri pentru a învinge situațiile dificile în viață

Într-un recent articol, semnat de Dr Alice Boyes în revista Psychology Today, sunt recomandate trei trucuri inedite care ne pot ajuta să combatem stresul personal:

Cel dintâi se referă la a recurge la face comparații între situația personală și dificultățile experimentate în trecut de alte persoane sau grupuri de persoane. Acest efect de elasticizare a perspectivei asupra timpului se poate dovedi de multe ori de ajutor.

O altă cale de evitare a stresului este aceea de nu amâna micile sarcini de realizat în ultima clipă. Aceasta înseamnă să faci o prioritizare minimală a temelor pe care le ai de îndeplinit, abordare care poate reduce în mod semnificativ stările stresante.

Cea de-a treia recomandare se referă la practicarea unor exerciții yoga sau a tehnicilor de meditație, care pot avea un efect benefic pentru a lupta cu situațiile presante și pot să te întărească interior mai ales pentru a preveni posibile dificultăți pe care le ai de întâmpinat în viitor.


Fericirea are chipul tău

În urma perioadelor de criză, atunci când intervine necesitatea unei recuperări sau reîncărcări energetice, potrivit Centrului Carter, este recomandată ca fiind necesară realizarea unei combinații între auto-îngrijire/preocuparea de sine, pe de-o parte, iar pe de altă parte, manifestarea, în paralel, compasiunii față de ceilalți. Prin această echilibrare a celor două atitudini, redresarea poate deveni mai lină și mai rapidă.


Prima impresie – puternic sub influența farmecului personal

Recent, conform unui nou studiu publicat înJournal of Research in Personality”, realizat de Universitatea din Graz, a rezultat că atât inteligența, cât și așa-numitele abilități emoționale dețin o influență redusă în raport cu prima impresie pe care o oferă partenerii în cadrul unei întâlniri romantice.

Nici elementele legate de creativitate nu au ocupat un rol semnificativ pentru conturarea primei impresii. În mod sintetic, în mod egal, atât în cazul bărbaților, cât și femeilor, cel mai important loc l-a ocupat atractivitatea fizică personală. Cu toate acestea, pe termen mai lung, inteligența și gestionarea abilităților emoționale ar fi considerate de natură să fie mai importante în construirea unei relații de durată.


Cum putem contracara anxietatea? 

Conform unui recent studiu, semnat de Michael Stein, în volumul ”Understanding the Anxious Mind”, paradoxal sau nu, cea mai recomandabilă cale de urmat pentru eliberarea de stările de anxietate ar fi, în cursul zilei, tocmai inacțiunea persoanei. Chiar atunci când creierul funcționează normal, acesta începe să elimine starea de rău provocată de anxietate.

Problematic ar fi faptul că atunci când încerci să contracarezi anxietatea riști să generezi ceva mai târziu mai multă stare de neliniște. Atitudinea de ignorare, pe cât posibilă, ar putea reprezenta o posibilă soluție spre a alunga starea de neliniște, pe moment, pe care însă să o iei în serios, ulterior, într-un mod mai conștient și mai sistematic, ca mod de a rezolva cauzele producerii sale și a redresa implicit modul de funcționare al creierului. Acest lucru se poate face prin participarea la grupuri de meditație specializate.